• +(36) 70-772-3287
  • Kissmonerli@hotmail.com
  • Hétfő - Szombat 8:00 - 17:30, Vasárnap - Zárva

Homlokzatképzés

Miért is vakoljuk tulajdonképpen homlokzatainkat?

A homlokzatképzésnek két fő szerepet kell betöltenie. Egyrészt védi otthonaink, építményeink szerkezetét, falazatát az időjárás és más egyéb környezeti hatások ellen, másrészt díszítő jelleggel, esztétikus külsőt is biztosít az épületeinknek.

Mind az új építésű házaknál, mind a felújítás során a homlokzatokkal szemben támasztott igények és követelmények az elmúlt évek során jelentősen megnőttek.

Élettartam

A vakolatok alapvető tulajdonságai összetételükre vezethetők vissza, vagyis kötőanyaguk nagymértékben meghatározza kivitelezésük módját és hosszú távú viselkedésüket. Míg a nedves vakolatok legtöbbjének a végső struktúraképzése dörzsöléssel történik, addig a vastagrétegű nemesvakolatok esetében a különböző díszítési lehetőségeknek köszönhetően kapart, szórt-simított, dörzsölt, csiszolt vagy akár nútolt egyedi megjelenésű homlokzatok készíthetők. A természetes összetételű vakolatok a természetben megtalálható pasztell színekben kaphatók, míg egy diszperziós vakolat gyakorlatilag bármilyen színben előállítható mesterségesen. A kizárólag ásványi alapanyagokból előállított nemesvakolat generációkon keresztül képes biztosítani egy ház homlokzatának védelmét. Ezzel szemben a diszperziós vékonyvakolattal készült homlokzatot nagy valószínűséggel fel kell újítani, újra kell vakolni egy emberöltőn belül.

Szakszerű kivitelezés

Egy homlokzat élettartamát nemcsak a választott rendszer és alkotóelemei élettartama, hanem más tényezők is befolyásolják, mint pl. a kivitelezés minősége, a csomópontok kialakítása, az alkalmazott fedőbevonat típusa vagy színe, ezért célszerű szakember tanácsát kérni a homlokzatképzés kiválasztásához és meghatározásához. Bármelyik homlokzatképzési rendszerre is essen a választásunk, elengedhetetlen a szakszerű kivitelezés, s az, hogy a rendszerben alkalmazott elemek egymáshoz harmonikusan illeszkedjenek. Az esztétika és gazdaságosság mellett manapság egyre nagyobb szerepet kap a környezetvédelem és a természetesség. Aki teheti, a hőszigetelő rendszerek közül egy bio, öko vagy ásványgyapot lapos hőszigetelést választ ásványi (vastagrétegű nemesvakolat) fedővakolat kombinációval.